«Διαζύγιο Ύπνου»: Η νέα τάση που έγινε μόδα και λειτουργεί ευεργετικά για τις σχέσεις

Ο κοινωνικός «κανόνας» που θέλει τα παντρεμένα, και όχι μόνο σήμερα, ζευγάρια να κοιμούνται μαζί στο ίδιο κρεβάτι, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο σταθερός. Πιο συγκεκριμένα, στα νοικοκυριά μέχρι και την βικτοριανή εποχή, τα ζευγάρια κοιμόντουσαν μαζί τόσο λόγω αναγκαιότητας όσο και για την ενίσχυση της κοινότητας. Κατά τον Μεσαίωνα, οι αγρότες συχνά κοιμόντουσαν στο πάτωμα με όλη την οικογένεια -πολλές φορές και τα ζώα ανάμεσά τους- για να διατηρούνται ζεστοί και ασφαλείς κατά την διάρκεια της νύχτας. Και καθώς τα κρεβάτια έγιναν «μόδα» κατά τον 15ο αιώνα, οι άνθρωποι τα έχτισαν τόσο μεγάλα και πολυτελή, ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για όλους. Μόνο τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα είχαν περισσότερα από ένα κρεβάτια, αλλά ακόμη και σε αυτά δεν ήταν λίγες οι φορές που οι υπηρέτες κοιμόντουσαν με τα αφεντικά τους, ώστε να είναι συνέχεια δίπλα τους και να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά τους άμεσα.

Μόνο στα μέσα του 19ου αιώνα τα ξεχωριστά κρεβάτια έγιναν «κανόνας», κυρίως για να αποφευχθεί η εξάπλωση μικροβίων μεταξύ της στενής επαφής των σωμάτων, σηματοδοτώντας, ωστόσο παράλληλα, και την ανεξαρτησία των γυναικών. Η καθιέρωση δύο κρεβατιών σήμαινε, με λίγα λόγια, για τις γυναίκες ότι δεν ήταν αναγκασμένες να διατίθενται συνέχεια στις ορέξεις των συζύγων τους, ένα είδος σεξουαλικής επανάστασης πριν τον ύπνο που διήρκεσε περίπου μέχρι τη δεκαετία του ’70. Ήταν τότε που η χρήση του διπλού κρεβατιού άρχισε να θεωρείται ξεπερασμένη και ντεμοντέ, οδηγώντας στον από κοινού ύπνο των ζευγαριών στο ίδιο κρεβάτι.

Πώς ο ύπνος σε διαφορετικό κρεβάτι βοηθάει τη σχέση του ζευγαριού

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν στους περισσότερους ενήλικες να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ, καθώς η απώλεια ύπνου μπορεί να βλάψει τόσο την υγεία, όσο και την σχέση του κάθε ζευγαριού.

Ενώ, λοιπόν, τα περισσότερα ζευγάρια θεωρούν ότι το να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι αποτελεί ένδειξη οικειότητας και συντροφικότητας, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να προτιμούν τον ξεχωριστό ύπνο.

Μια μελέτη του 2016 από το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Ιατρικής, Paracelsus, στη Νυρεμβέργη, διαπίστωσε ότι τα προβλήματα ύπνου και τα προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού τείνουν να εμφανίζονται ταυτόχρονα, ενώ μια έρευνα του 2013 από το Μπέρκλεϊ, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διαπίστωσε ότι όταν ένας εκ των δύο δεν κοιμάται καλά το βράδυ λόγω των βραδινών διαταραχών που προκαλούνται από τον άλλο, η μεταξύ τους σύγκρουση την επόμενη ημέρα είναι σχεδόν βέβαιη.

Ενώ υπάρχουν οφέλη από τον ύπνο μαζί, οι ενοχλητικές συνήθειες ύπνου ενός συντρόφου μπορούν να επηρεάσουν τον άλλο και να αυξήσουν την παραγωγή της κορτιζόλης, ορμόνης του στρες, προκαλώντας έτσι διάφορα θέματα που επηρεάζουν τη σχέση του ζευγαριού στο σύνολό της.

Όταν η Adams διεξήγαγε μια αντίστοιχη έρευνα για το βιβλίο της, πολλά ζευγάρια ανέδειξαν το ροχαλητό, τον διαφορετικό προγραμματισμό ακόμη και την κίνηση στο κρεβάτι, ως λόγους που αποφάσισαν να σταματήσουν να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι. Μια επιλογή που άλλαξε την σχέση τους, και μάλιστα προς το καλύτερο.

Σύμφωνα με την ίδια, μάλιστα, «τα συναισθήματα δυσαρέσκειας που δημιουργούνται από την αϋπνία έρχονται να προστεθούν σε εκείνα της καθημερινής τριβής, κάνοντας τη σχέση του ζευγαριού πιο εκρηκτική».

Από την άλλη, όταν και οι δύο μέσα σε μία σχέση κοιμούνται αποκαταστατικά, νιώθουν συναισθηματικά, ψυχικά και σωματικά υγιέστερα, χωρίς κανένας από τους δύο να είναι δυσαρεστημένος. Ένα καλό θεμέλιο, δηλαδή, για να οικοδομηθεί μια σωστή και υγιής σχέση.

Τα οφέλη για την υγεία γενικότερα

Είναι δύσκολο να βρει κανείς μια πτυχή της υγείας που δεν ωφελείται από τον εποικοδομητικό ύπνο, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, ο υγιής ύπνος, μεταξύ άλλων, είναι σημαντικός για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, ενώ μειώνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, προωθώντας, ταυτόχρονα, την υγιή γνωστική λειτουργία και μια υγιή ανοσοαπόκριση.

Ένας διαταραγμένος ύπνος, γενικότερα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, ακόμα κι αν τα μέλη του ζευγαριού δεν θυμούνται να ξυπνάνε κατά την διάρκεια της νύχτας. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, κατά την διάρκεια του ύπνου ο άνθρωπος περνάει από διάφορα στάδια, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου στα βαθύτερα στάδια ύπνου, που είναι και ο πιο ωφέλιμος. Αν ο ύπνος, λοιπόν, διακοπεί πολλές φορές κατά την διάρκεια της νύχτας, μπορεί ο χρόνος που περνάει κάποιος στα ελαφρύτερα στάδια του ύπνου, τα οποία είναι και λιγότερο αποκαταστατικά για τον άνθρωπο, να είναι περισσότερος.

Ο ύπνος σε ξεχωριστό κρεβάτι γίνεται όνειρο πολλών ζευγαριών

Μια έρευνα του 2012 από το Better Sleep Council έδειξε ότι μόλις ένα στα τέσσερα ζευγάρια κοιμάται ξεχωριστά για έναν καλύτερο, βραδινό ύπνο. Ωστόσο, το 12% των Αμερικανών σε έρευνα της εταιρείας πώλησης κρεβατιών Slumber Cloud, το 2018, δήλωσαν ότι έχουν προχωρήσει σε «διαζύγιο ύπνου», την ώρα που το 30% βρισκόταν υπό συζήτηση. Σύμφωνα με τους New York Times, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι το φύλο για μία τέτοια απόφαση παίζει σημαντικό ρόλο. Συνήθως είναι η σύζυγος ή η φίλη που προτιμά την ιδέα των χωριστών κρεβατιών, αναφέρει σε δημοσίευμά της η αμερικάνικη εφημερίδα, καθώς οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στις «κακές συνήθειες» του συντρόφου τους, ενώ κατά την διάρκεια ορμονικών αλλαγών ή εγκυμοσύνες οδηγούνται ακόμη και στην επιθυμία να κοιμούνται μόνες τους.

Πώς να ξεκινήσετε την κουβέντα με τον σύντροφό σας για το «διαζύγιο ύπνου»

Η Adams υποστηρίζει ότι ο χρόνος και ο τρόπος που θα κάνετε την κουβέντα έχουν μεγάλη σημασία. Όπως ισχύει, βέβαια, και με καθετί άλλο. Σύμφωνα με την συγγραφέα, λοιπόν, πρέπει να είστε σίγουροι ότι το «διαζύγιο ύπνου» αποτελεί πραγματική επιθυμία σας, καθώς και να γνωρίζετε τους ακριβείς λόγους που σας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, προκειμένου ο/ η σύντροφός σας να μην το εκλάβει ως μια πράξη «απόρριψης». Με αυτόν τον τρόπο το έτερον ήμισυ αντιλαμβάνεται ότι δεν προσπαθείτε να το αποφύγετε, εστιάζοντας στην ανάγκη σας να βρείτε ένα περιβάλλον που θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να διαλέξετε μια ώρα που και οι δύο έχετε αρκετό χρόνο, έτσι ώστε να μπορέσετε να το συζητήσετε και να εξηγήσετε προσεκτικά τους λόγους που θέλετε να δοκιμάσετε κάτι τέτοιο.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που δεν είστε ακόμη έτοιμοι να εφαρμόστε το «διαζύγιο ύπνου», μία μέση λύση μπορεί να έχει άμεσα και θετικά αποτελέσματα. Αυτή μπορεί να είναι τα ξεχωριστά στρώματα στο ίδιο κρεβάτι, έτσι ώστε  να μην υπάρχει πιθανότητα να ενοχληθείτε από τις κινήσεις του συντρόφου σας, αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσετε την αμεσότητα και την οικειότητα που έχετε ανάγκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία νέα

Sanfilippo Type C: Το «παιδικό Αλτσχάιμερ» που σβήνει τη μνήμη

Υπάρχει «παιδικό Αλτσχάιμερ»; Σβήνει τα πάντα από τη μνήμη ενός παιδιού; Πως ανιχνεύεται η τρομακτική μορφή ασθένειας που ονομάζεται...

Υπ. Οικονομικών: Σκέψεις για υποχρεωτική μείωση του ενοικίου επιχειρήσεων

Την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων για επιχειρήσεις και κατοικίες προσανατολίζεται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών. Ο αρχικός σχεδιασμός αφορά...

Κορωνοϊός: Ουρές για Rapid tests στη Θεσσαλονίκη

Οι Θεσσαλονικείς σχηματίζουν ουρές για τα Rapid Tests που γίνονται ήδη από το πρωί έως τις 8 το βράδυ...

Κορωνοϊός: Από σήμερα στο επίπεδο 4 οι Σέρρες και τα Ιωάννινα

Στο επίπεδο 4 του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας βρίσκονται από σήμερα οι Σέρρες και τα Ιωάννινα. Τα μέτρα που...
Advertisement

Στο «κόκκινο» η διαμάχη Ερντογάν-Μακρόν

Η διαμάχη Ερντογάν - Μακρόν κλιμακώνεται ημέρα με την ημέρα, καθώς τροφοδοτείται και από τους δύο πρωταγωνιστές της. Ο Τούρκος πρόεδρος...

Ζέρβας: Υπερδιπλασιάστηκαν οι εισαγωγές σε ΜΕΘ. Αναμενόμενο το lockdown

«Λίγο πολύ αναμενόμενο» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας να μπει η πόλη από σήμερα σε lockdown. Όπως είπε «τις...

Κορωνοϊός: Κλειστά θα είναι σήμερα 388 σχολεία και τμήματα

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα 388 σχολεία και τμήματα, σ΄όλη τη χώρα, καθώς έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κορωνοϊού και στην...

Champions League: Η Μπαρτσελόνα πέρασε από το Τορίνο

Η Μπαρτσελόνα πέρασε από το Τορίνο για το Champions League. Παίζοντας το γνωστό ποδόσφαιρο, με τις πολλές πάσες και...

Σιβηρία: «Ξύπνησε ο κοιμισμένος γίγαντας του μεθανίου»

Επιστήμονες ανακάλυψαν μία τεράστια πηγή απελευθέρωσης μεθανίου στην Ανατολική Σιβηρία, η οποία είναι άγνωστο σε τι βαθμό θα επηρεάσει...

Κορωνοϊός: Τα ανησυχητικά συμπτώματα στα παιδιά

Ο κορωνοϊός και τα συμπτώματα στα παιδιά αποτελεί αφορμή ανησυχίας για τους γονείς. Ποιες είναι όμως οι ενδείξεις που...

Μπορεί να σας αρέσουνΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Σας προτείνουμε