Κόσμος Σουηδία: Καταγράφει τα λιγότερα κρούσματα σ΄όλη την Ευρώπη

Σουηδία: Καταγράφει τα λιγότερα κρούσματα σ΄όλη την Ευρώπη

-

Η Σουηδία, η χαλαρή προσέγγιση της οποίας απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού την κατέστησε το μαύρο πρόβατο του πλανήτη, καταγράφει έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς μετάδοσης σε ολόκληρη την ήπειρο.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), το σύνολο των νέων κρουσμάτων της σκανδιναβικής χώρας για το 14ημερο που προηγήθηκε της Τρίτης αντιστοιχούσε σε 22,2 ανά 100.000 κατοίκους. Στην Ισπανία, ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε τα 279, τα 158.5 στη Γαλλία, τα 118 στην Τσεχία, τα 77 στο Βέλγιο και τα 59 στη Βρετανία. Όλες οι υπόλοιπες χώρες είχαν επιβάλει lockdown την άνοιξη.

Εικοσιδύο από τις 31 ευρωπαϊκές χώρες που εξέτασε το ECDC είχαν υψηλότερους ρυθμούς μετάδοσης. Τα νέα κρούσματα, που πλέον ανακοινώνονται για τη Σουηδία μόνο από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή, κινούνται περίπου στους ίδιους ρυθμούς όπως στα μέσα Μαρτίου, ενώ τα στοιχεία της εθνικής υπηρεσίας υγείας δείχνουν ότι μόνο το 1,2% από τα 120.000 τεστ που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα βγήκαν θετικά.

Η Σουηδία είχε επίσης λιγότερες ημερήσιες λοιμώξεις από τη Νορβηγία και τη Δανία, τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες. Δεκατρία κρούσματα βρίσκονται σε ΜΕΘ στα σουηδικά νοσοκομεία, ενώ ο μέσος όρος θανάτων που σχετίζονται με κορωνοϊό σε επτά ημέρες είναι μηδενικός.

«Δεν έχουμε την αναζωπύρωση της ασθένειας που βλέπουν πολλές άλλες χώρες», τόνισε ο Άντριου Τέγκνελ, ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας και αρχιτέκτονας της στρατηγικής της απέναντι στον κορωνοϊό, σε συνέντευξή του στο France-24. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η χώρα του ήταν γενικώς ικανοποιημένη από τη γενική της στρατηγική.

«Στο τέλος, θα δούμε πόσο διαφορετικά θα είναι τα αποτελέσματα μιας στρατηγικής, που είναι πιο βιώσιμη, μπορεί να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό, αντί για μια στρατηγική αλλεπάλληλων lockdown και αποσπασματικών ανοιγμάτων».

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Σουηδία έκλεισε τα σχολεία για τα παιδιά άνω των 16 ετών, όμως κράτησε εκείνα που απευθύνονταν σε μικρότερους μαθητές ανοιχτά, επιμένοντας στη φυσική παρουσία στις τάξεις. Τώρα, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια λειτουργούν και πάλι κανονικά.

Επιπλέον, απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων και σύστηνε στους πολίτες άνω των 70 και στις ευπαθείς ομάδες να αυτό-απομονωθούν.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση ζήτησε – αντί να επιβάλει – στον πληθυσμό των 10 εκατομμυρίων να σέβεται τις αποστάσεις και να εργάζεται από το σπίτι κατά το δυνατόν, πράγματα που σε μεγάλο βαθμό εφαρμόστηκαν. Τα καταστήματα, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια παρέμειναν ανοιχτά, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σύσταση για χρήση μάσκας.

Ο Τέγκνελ έχει επιμείνει ότι ο στόχος δεν είναι η επίτευξη άμεσα ανοσίας της αγέλης αλλά η καθυστέρηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού όσο χρειάζεται ώστε οι υγειονομικές υπηρεσίες να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Ωστόσο, έχει τονίσει επανειλημμένως ότι η στρατηγική της Σουηδίας ενδέχεται να αποδειχθεί περισσότερο βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

Η προσέγγιση δέχτηκε δριμεία κριτική τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας του στην αρχή του έτους, καθώς ο αριθμός των θανάτων είχε αυξηθεί σημαντικά. Με 574 νεκρούς ανά εκατομμύριο πολιτών, το τίμημα του κορωνοϊού που πλήρωσε η Σουηδία είναι πέντε φορές υψηλότερο σε σχέση με εκείνο της Δανίας και 10 φορές σε σχέση με της Νορβηγίας και της Φιλανδίας, αλλά παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο ορισμένων κρατών που επέβαλαν lockdown, όπως η Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Ο Τέγκνελ δήλωσε στο France-24 ότι η υψηλή θνητότητα της χώρας του δεν σχετίζεται με τη γενικότερη στρατηγική του, αλλά με την αποτυχία να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στα γηροκομεία που αποδείχθηκε καταστροφική, προκαλώντας τους περισσότερους από τους 5.846 θανάτους της Σουηδίας. «Φυσικά κάτι πήγε λάθος σε σχέση με αυτό το ζήτημα», εξήγησε.

Η κυβέρνηση δήλωσε την Τρίτη ότι αίρει την απαγόρευση επισκέψεων στα γηροκομεία για πρώτη φορά μετά από μήνες, ξεκινώντας από τον Οκτώβριο. Η υπουργός κοινωνικών υποθέσεων, Λένα Χάλενγκρεν, προειδοποίησε: «Θα πάρουμε ένα ρίσκο με την άρση της απαγόρευσης. Θέλω όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Ο Γιόχαν Κάρλσον, γενικός διευθυντής της Σουηδικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, είπε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι η στρατηγική ήταν επιτυχής επειδή ήταν ειλικρινής στα μηνύματά της προς τους πολίτες που ήταν ξεκάθαρα και συνεπή, με την έμφαση να δίνεται στην ατομική ευθύνη.

«Στόχος της προσέγγισής μας είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι να αντιληφθούν ότι πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις και τις οδηγίες που υφίστανται», εξήγησε. «Δεν υπάρχουν άλλα τρικ μέχρι να καταστούν διαθέσιμες ιατρικές λύσεις, και κυρίως εμβόλια. Ο σουηδικός πληθυσμός έχει πειστεί».

Ο Γιόνας Λούντβιγκσον, καθηγητής επιδημιολογίας στο διακεκριμένο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, τόνισε: «Η στρατηγική της Σουηδίας έχει υπάρξει συνεπής και βιώσιμη. Κατά πάσα πιθανότητα πλέον διατρέχουμε μικρότερο κίνδυνο εξάπλωσης σε σχέση με άλλες χώρες».

Η Γαλλία κατέγραψε το Σάββατο 10.561 νέα κρούσματα σε μία μόλις ημέρα, τον υψηλότερο αριθμό από την έναρξη της πανδημίας. Η Ισπανία έχει επίσης καταγράψει ανησυχητική αύξηση στις αρχές του μήνα, ενώ έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ξεπέρασε τις 500.000 λοιμώξεις. πηγή:theguardian.com – in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία νέα

Χαρδαλιάς: ” Το lockdown θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα λάβουμε”

"Το lockdown θα είναι το τελευταίο μέτρο που θα λάβουμε" δήλωσε κατηγορηματικά από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας...

Οικονομία: Συζητείται στις Βρυξέλλες το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων

Το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων, που προωθούνται από την κυβέρνηση θα συζητηθεί αύριο (Τετάρτη) στο EuroWorkingGroup, για να εισαχθεί με...

Champions League: Ο Ολυμπιακός “σφραγίζει” απόψε το εισιτήριο για τους ομίλους

Ο Ολυμπιακός "σφραγίζει" απόψε το εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League. Αντιμετωπίζει στην Κύπρο την πάντα υπολογίσιμη και...

“Για σένα μόνο” τραγούδησε ο Πασχάλης Τερζής με την κόρη του

Μόνο για την κόρη του ξαναμπήκε στο στούντιο ηχογράφησης ο Πασχάλης Τερζής. Η νέα δουλειά της Γιάννας, που είναι...

Τα σύννεφα “εξαφάνισαν” τη γέφυρα του Ρίου

Τα σύννεφα "εξαφάνισαν" τη γέφυρα του Ρίου, αλλά καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε, πολύ μεγαλύτερα. προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με...

Ο Πομπέο στην οικία Μητσοτάκη, στα Χανιά- Θα επισκεφθεί τη Σούδα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο βρίσκεται,  από χθες το βράδυ, φιλοξενούμενος στο σπίτι του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στα...
- Advertisement -

Μπορεί να σας αρέσουνΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Σας προτείνουμε