Άποψη: «Η κρίσιμη στιγμή που θα καθορίσει το τουριστικό μέλλον της χώρας»

Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή που θα καθορίσει το τουριστικό μέλλον της χώρας και όχι μόνο. Οι όποιες εκτιμήσεις στο τουρισμό δεν επιβεβαιώθηκαν και υπάρχει σοβαρό θέμα αναμενόμενου οικονομικού οφέλους και επικινδυνότητας που αφορά στην προστασία της υγείας και στη διαφύλαξη της φήμης. Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει μια σωρεία άστοχων αποφάσεων αλλά θα αναφερθούν μόνο δύο διαπιστώσεις.

 

Γράφει ο Γ. Μιχαηλίδης*

• Η αποδοχή επισκεπτών από χώρες υψηλού κινδύνου δημιουργεί συνθήκες υψηλού ρίσκου που μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα. Αν αυτό είναι επιβεβλημένο τότε απαιτούνται πιο αυστηρές διαδικασίες εισόδου και αξιολόγηση οφέλους (επικινδυνότητα, επιρροή στην εικόνα και τις υπάρχουσες κρατήσεις κτλ.).

• Αγνοήθηκε παντελώς η διαχείριση του τουρισμού και των προορισμών και δόθηκε έμφαση σε διαφημιστικές καμπάνιες (σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο). Καμπάνιες που όχι μόνο δεν θα επιφέρουν αποτελεσματικότητα (η πλειονότητα μεταφέρει αδιάφορα και τετριμμένα μηνύματα), αλλά διότι πρωτίστως αγνοούν ότι οι συνθήκες μεταβάλλονται συνεχώς, η διαχείριση της επικοινωνίας από τοπικά κρούσματα έχει κυριολεκτικά ξεφύγει (και λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας σε υπάρχουσες και μελλοντικές κρατήσεις), και γιατί εθελοτυφλούν στο γεγονός ότι ο υποψήφιος επισκέπτης επιζητά πρωτίστως πληροφορίες που σχετίζονται με τις διαδικασίες εισόδου αλλά και την υπάρχουσα κατάσταση.

• Σωστή η κατεύθυνση του ΕΟΤ με την πρωτοβουλία Destination Greece Health First αλλά ακόμα και εδώ χάθηκε υπήρξε πρόβλημα συντονισμού. Για παράδειγμα, θα περίμενε κανείς η ιστοσελίδα να βρίσκεται σε περίοπτη θέση σε κάθε επίσημη περιφερειακή & τοπική ταξιδιωτική ιστοσελίδα. Αντ’ αυτού, αυτό που συμβαίνει είναι απερίγραπτο.

Η Ελλάδα ουδέποτε στο παρελθόν αντιμετώπισε τεχνοκρατικά τον τουρισμό και δεν διαχειρίστηκε αποτελεσματικά καμία κρίση. Αυτό πρακτικά σημαίνει έλλειψη εμπειρίας. Η εμπειρία είναι ο προθάλαμος για τη ικανότητα διαχείρισης αλλά και της χιλιοδιατυπωμένης καινοτομίας, που ως έννοια έχασε κυριολεκτικά την αξία της. Η «μπουρδολογία», η αστοχία των προτάσεων και η αντιγραφή απόψεων κυριαρχούν και δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό για το μέλλον της χώρας, το επερχόμενο κύμα πτωχεύσεων, ανεργία κοκ.

Είχε διατυπωθεί στο πρόσφατο παρελθόν αυτό που είναι γνωστό σε όλους: ο προγραμματισμός, ο συντονισμός και η οργάνωση δεν είναι το καλύτερο μας και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα παρά την όποια κυβερνητική βούληση. Η εφαρμογή τους δεν είναι μόνο οριζόντια αλλά και κάθετη, και δεν αλλάζει ως διά μαγείας.

Ο αντίπαλος της χώρας δεν είναι η πανδημία, αλλά η άγνοια, η αποδοχή της μετριότητας, το μοντέλο friends & family και το wishful thinking. Όλα καλλιεργήθηκαν πρωτίστως από την κοινωνία και τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα. Αν όλα αυτά τα αφήσουμε να αποτελέσουν συγκριτικό πλεονέκτημα των λίγων τότε κινδυνεύουμε να βιώσουμε τη χειρότερη μεταπολεμικά περίοδο.

Η κακοπροαίρετη κριτική στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά μέσα δεν έχει καμία απολύτως αξία, ιδίως όταν προέρχεται από στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που κατείχαν καίριες θέσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο όλα τα προηγούμενα έτη. Ούτε τεχνογνωσία διαθέτουν, ούτε έχουν διάθεση αυτοκριτικής και είναι μέρος τους σημερινού προβλήματος. Δεν πρέπει κανείς να λησμονεί ότι μέχρι και σήμερα, συνεχίζουμε να είμαστε μια ευνοημένη χώρα και αυτό είναι κυβερνητική επιτυχία. Σαφώς και έχουν γίνει λάθη όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τους συλλογικούς τουριστικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μας ενδιαφέρει η εξέλιξη, η τεκμηριωμένη καλόπιστη κριτική και η αξιοποίηση κάθε θετικής πρωτοβουλίας. Ο Πρωθυπουργός της χώρας έχει αποδείξει ότι αναγνωρίζει και διορθώνει τα λάθη.

Και η μοναδική ευχή που ίσως έχει υπόσταση, είναι η άμεση ενημέρωση του Πρωθυπουργού από στενούς του συνεργάτες. Υπάρχει πρόβλημα στη συνολική διαχείριση το τουρισμού που πρέπει να συντονίζεται και να διαμορφώνεται σε συνεργασία με τους ιατρικούς επιστήμονες.

Αν η χώρα χάσει τη φήμη που απέκτησε, αυτό δεν θα έχει μόνο δυσμενείς συνέπειες για τον τουρισμό (το χειμώνα και το 2021), αλλά και για τη συνολική εικόνα της χώρας και τις εξαγωγές της.
Όλα όσα έχουμε διατυπώσει στο παρελθόν έχουν επιβεβαιωθεί αλλά η πρόκληση είναι να προσπαθείς να αποτρέψεις αυτό που βλέπεις να έρχεται.

Γ. Μιχαηλίδης εξειδικεύεται στο nation & destination branding management από το 2000. Οι πρωτοποριακές του στρατηγικές θα παρουσιαστούν σε κορυφαίους τουριστικούς οργανισμούς της Καλιφόρνιας. Έχει επιλεγεί από το Northwestern University και θα είναι ομιλητής σε συνέδριο του UC Berkeley.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία νέα

Sanfilippo Type C: Το «παιδικό Αλτσχάιμερ» που σβήνει τη μνήμη

Υπάρχει «παιδικό Αλτσχάιμερ»; Σβήνει τα πάντα από τη μνήμη ενός παιδιού; Πως ανιχνεύεται η τρομακτική μορφή ασθένειας που ονομάζεται...

Υπ. Οικονομικών: Σκέψεις για υποχρεωτική μείωση του ενοικίου επιχειρήσεων

Την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων για επιχειρήσεις και κατοικίες προσανατολίζεται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών. Ο αρχικός σχεδιασμός αφορά...

Κορωνοϊός: Ουρές για Rapid tests στη Θεσσαλονίκη

Οι Θεσσαλονικείς σχηματίζουν ουρές για τα Rapid Tests που γίνονται ήδη από το πρωί έως τις 8 το βράδυ...

Κορωνοϊός: Από σήμερα στο επίπεδο 4 οι Σέρρες και τα Ιωάννινα

Στο επίπεδο 4 του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας βρίσκονται από σήμερα οι Σέρρες και τα Ιωάννινα. Τα μέτρα που...
Advertisement

Στο «κόκκινο» η διαμάχη Ερντογάν-Μακρόν

Η διαμάχη Ερντογάν - Μακρόν κλιμακώνεται ημέρα με την ημέρα, καθώς τροφοδοτείται και από τους δύο πρωταγωνιστές της. Ο Τούρκος πρόεδρος...

Ζέρβας: Υπερδιπλασιάστηκαν οι εισαγωγές σε ΜΕΘ. Αναμενόμενο το lockdown

«Λίγο πολύ αναμενόμενο» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας να μπει η πόλη από σήμερα σε lockdown. Όπως είπε «τις...

Κορωνοϊός: Κλειστά θα είναι σήμερα 388 σχολεία και τμήματα

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα 388 σχολεία και τμήματα, σ΄όλη τη χώρα, καθώς έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κορωνοϊού και στην...

Champions League: Η Μπαρτσελόνα πέρασε από το Τορίνο

Η Μπαρτσελόνα πέρασε από το Τορίνο για το Champions League. Παίζοντας το γνωστό ποδόσφαιρο, με τις πολλές πάσες και...

Σιβηρία: «Ξύπνησε ο κοιμισμένος γίγαντας του μεθανίου»

Επιστήμονες ανακάλυψαν μία τεράστια πηγή απελευθέρωσης μεθανίου στην Ανατολική Σιβηρία, η οποία είναι άγνωστο σε τι βαθμό θα επηρεάσει...

Κορωνοϊός: Τα ανησυχητικά συμπτώματα στα παιδιά

Ο κορωνοϊός και τα συμπτώματα στα παιδιά αποτελεί αφορμή ανησυχίας για τους γονείς. Ποιες είναι όμως οι ενδείξεις που...

Μπορεί να σας αρέσουνΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Σας προτείνουμε