Connect with us

Press4u.gr

Τζανακόπουλος: “Η Αριστερά να προχωρήσει σε μεγάλες θεσμικές τομές”

#Πολιτική

Τζανακόπουλος: “Η Αριστερά να προχωρήσει σε μεγάλες θεσμικές τομές”

«Η Αριστερά οφείλει, να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου τις μεγάλες θεσμικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος, από τη θέση που βρίσκεται σήμερα και την εμπειρία που έχει αποκτήσει πλέον και από τη διακυβέρνηση, », τόνισε κατά την χθεσινή του ομιλία σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας, στο Δημαρχείο Χολαργού Παπάγου, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Για την Εκκλησία

Αναφερόμενος στην πρόταση συμφωνίας Πολιτείας και Εκκλησίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι επιχειρεί από τη μια το ελληνικό κράτος να αναγνωρίσει τις οφειλές του απέναντι στην εκκλησία αλλά και από την άλλη η εκκλησία να παραιτηθεί από τις αξιώσεις της για την περιουσία που απαλλοτριώθηκε πριν από το 1939. Όταν η συμφωνία αυτή τεθεί σε ισχύ, πρόσθεσε, θα απελευθερωθούν 10.000 θέσεις στο δημόσιο για να καλυφθούν πιεστικές κοινωνικές ανάγκες για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους: την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια.«Ο πολιτικός μας στόχος είναι η επιδότηση του κράτους προς την εκκλησία να μπορεί μέχρι το 2030 να καλύπτεται από τα κρατικά έσοδα που θα προέρχονται από το Ταμείο Αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας», εξήγησε.

Για τις Πρέσπες

Συνεχίζοντας, ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών«ιστορική τομή», η οποία επιλύει «μια ιστορική εκκρεμότητα, που έχει κοστίσει πολλαπλώς στην Ελλάδα, κυρίως ως προς τη δυνατότητα της να παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή».

«Είναι μια στρατηγική ήττα του εθνικισμού εντός και εκτός συνόρων, διότι ανοίγει το δρόμο για τη συνεργασία και τη συνανάπτυξη μεταξύ χωρών που έχουν μόνο να κερδίσουν από μια τέτοια επιλογή, σε συνθήκες μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Όλα αυτά αποτελούν παράσημο για την Αριστερά. Γι’ αυτό αδράξαμε την ιστορική ευκαιρία. Η σημασία που έχει για μας αυτή η ιστορική τομή, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στην τελική ευθεία υλοποίησης της, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου και προσωπικά την ευθύνη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «διαδικασία υπερώριμη και αναγκαία για την θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους, την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού και την θωράκιση της πολιτείας, σε μια περίοδο που οι απειλές για την δημοκρατία αυξάνονται διαρκώς. Η κυβέρνηση» είπε, προωθεί αλλαγές «που θα ενισχύουν τις λειτουργίες η εξουσία των οποίων πηγάζει απευθείας, και άρα ελέγχεται απευθείας, από το λαό».

«Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι προτάσεις για την καθιέρωση παγίως αναλογικού εκλογικού συστήματος και η ταυτόχρονη καθιέρωση της λεγόμενης εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας και η πρόταση που αποτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο», ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η μάχη που καλείται να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογικής χρονιάς θα κριθεί από τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, τη βελτίωση της θέσης του εργαζόμενου λαού και την εκκίνηση της διαδικασίας για τις μεγάλες προοδευτικές θεσμικές τομές.

«Εκεί θα κριθεί η μάχη και όχι στη λάσπη και το όργιο προπαγάνδας από ελεγχόμενα ΜΜΕ», υποστήριξε.

Κλίκ εδώ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα από #Πολιτική

Advertisement

tovidanio

art2work.eu

callmim.eu

flios-art-studio

Δημοφιλέστερα σήμερα

RapidSSL_SEAL-90x50
To Top