Connect with us

Press4u.gr

Η 17η επέτειος από την 11η Σεπτεμβρίου 2001- Σοκ και δέος σ΄όλο τον κόσμο

Living

Η 17η επέτειος από την 11η Σεπτεμβρίου 2001- Σοκ και δέος σ΄όλο τον κόσμο

Η έκφραση «υπό το κράτος του φόβου» μοιάζει να επινοήθηκε για την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Από εκείνη τη σημαδιακή ημέρα και εξής, η Δύση -υπό την πολύ ευρεία έννοια του όρου- προσπαθεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η τρομοκρατία μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε, με οποιονδήποτε τρόπο, οποτεδήποτε. Εάν η σύγχρονη οικουμενική ιστορία μπορεί να χωριστεί στην προ- και την μετά-11ης Σεπτεμβρίου περίοδο, ο φόβος είναι το βασικό ερμηνευτικό κλειδί. Για να συλλάβει κανείς το ασύλληπτο: Ότι κάποιος διεστραμμένος νους αφαίρεσε από τον εαυτό του οποιονδήποτε περιορισμό. Φαντάστηκε και εκτέλεσε το απόλυτο σενάριο καταστροφής, φέρνοντας την κόλαση επί Γης. Προκειμένου να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή διασπορά του τρόμου, σε κάθε μήκος, πλάτος και βάθος.

Με ένα λόχο τρομοκρατών που προετοιμάστηκαν μεθοδικά και επί μακρόν κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των αμερικανικών υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας, με μερικούς ταγμένους πιλότους αυτοκτονίας «καμικάζι του Αλλάχ», με την εκμετάλλευση της επανάπαυσης της ασφαλείας εσωτερικών πτήσεων στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας σαν όπλα μαζικού ολέθρου τα εντελώς αθώα και άκακα επιβατηγά αεροπλάνα. Από την αιμοσταγή οπτική των δολοφόνων, η 11η Σεπτεμβρίου ήταν το ανυπέρβλητο, το πιο φρικαλέο αριστούργημά τους. Το τέλειο ολοκαύτωμα, μια σφαίρα μεγατόνων στην καρδιά του μισητού εχθρού, των Αμερικανών.

Στο «nine-eleven» χάθηκαν συνολικά 2.296 αθώοι άνθρωποι. Τόσοι έχουν καταγραφεί επισήμως έως σήμερα. Άνω των 1.000 εξ αυτών εξακολουθούν να αγνοούνται (απίστευτο, 17 χρόνια μετά και ενώ σκοτώθηκαν στη Νέα Υόρκη). Μοιραία οι αγνοούμενοι έχουν καταχωριστεί προ πολλού σαν νεκροί, όμως επειδή τα σωματικά τους υπολείμματα εξακολουθούν να υφίστανται τις διαδικασίες ταυτοποίησης, αραιά και που ακούγεται ότι «άλλο ένα θύμα από τους Δίδυμους Πύργους αναγνωρίστηκε από το DNA του». Έστω και με αυτό τον μακάβριο, από πολλές απόψεις μάταιο ψυχαναγκασμό, οι Αμερικανοί πρώτοι και μαζί τους μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, παραμένουν πιστοί στην υπόσχεση που δόθηκε καθώς έπεφταν οι Πύργοι: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Και δεν θα ξεχάσουμε τι έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 γιατί θα υπάρχει πάντα ο φόβος που «φώλιασε» στην καρδιά κάθε «Δυτικού».

Περίπου 6.000 ήταν οι τραυματίες από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και 30.000 άτομα θεωρείται ότι έχουν δηλητηριαστεί ανεπανόρθωτα από τα καρκινογόνα απόβλητα των ερειπίων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Μανχάταν. Τα άτομα αυτά είτε νοσούν ήδη είτε προβλέπεται να νοσήσουν βαριά, με σχεδόν μηδενικές προοπτικές επιβίωσης. Οι δε ψυχικές βλάβες που προξένησε η καταστροφή είναι ανυπολόγιστου μεγέθους, τόσο σε πλήθος ασθενών, όσο και σε σοβαρότητα.

Κλίκ εδώ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Περισσότερα από Living

To Top