Πέντε προτεραιότητες έως τα τέλη του 2017 στις αποκρατικοποιήσεις

Το ΤΑΙΠΕΔ τους τελευταίους πέντε μήνες του έτους, φιλοδοξεί να κλείσει, αλλά και να ξεκινήσει, έναν αριθμό μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων αρχής γενομένης με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΔΕΣΦΑ.

Ειδικότερα, όσον αφορά τον ΔΕΣΦΑ, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε ενδιαφερόμενος επενδυτής –και σε συμφωνία με τα ΕΛΠΕ– την παράταση μέχρι αύριο Δευτέρα της καταληκτικής ημερομηνίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του.

Στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκκρεμεί ακόμα η τροποποίηση της απόφασης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με βάση την οποία θα αποζημιώνεται η εταιρεία για τις δημόσιες υπηρεσίες που προσφέρει στις άγονες σιδηροδρομικές γραμμές που εξυπηρετεί, για να παρέχεται στο κοινό το δημόσιο αγαθό της δυνατότητας μεταφοράς με τον σιδηρόδρομο. Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα λύνεται εντός των επόμενων εβδομάδων και κλείνει η συναλλαγή με την πλειοδότρια Trenitalia, πιθανόν, παρουσία και του Ιταλού πρωθυπουργού.

Στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και σε συνέχεια της ανακήρυξης της κοινοπραξίας των εταιρειών «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», «Belterra Investments Ltd.» και «Terminal Link SAS» ως προτιμώμενου επενδυτή για την απόκτηση του 67% των μετοχών του Οργανισμού, ο φάκελος της διαγωνιστικής διαδικασίας έχει ήδη υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Η σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Έγκυρες πηγές τοποθετούν χρονικά το κλείσιμο της συναλλαγής, όχι πριν από τον Οκτώβριο.

Προ των πυλών είναι όμως και η επέκταση της παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση του δικαιώματος παραχώρησης του ΔΑΑ και στη συνέχεια αναμένεται η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προαιρέσεις για το κλείσιμο της συναλλαγής. Φέτος, αναμένεται να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του τιμήματος των 600 εκατ. ευρώ και το 2018 η δεύτερη δόση.

Eντός του 2017 επιδιώκει το ΤΑΙΠΕΔ να γίνει και η πρόσκληση κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την Εγνατία Οδό. Ο σχεδιασμός για την παραχώρησή της σε ιδιώτη έχει ολοκληρωθεί και προβλέπει εντός του επόμενου διαστήματος την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την έναρξη εντός του έτους της Β φάσης του διαγωνισμού με πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Περίπλοκα ακόμη παραμένουν τα ζητήματα για το Ελληνικό: Στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας έγκρισης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), οι εταιρείες «Ελληνικό Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου Α.Ε.» και «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.», ενεργώντας από κοινού ως Αρχή Σχεδιασμού του ΣΟΑ, δημοσιοποίησαν και ανήρτησαν στις ιστοσελίδες τους τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΣΟΑ, με σκοπό τη δημόσια διαβούλευση.

Με βάση τον προβλεπόμενο σχεδιασμό, το ενδιαφερόμενο κοινό μπορεί να διατυπώσει εγγράφως και σε κάθε περίπτωση επαρκώς τεκμηριωμένα τις απόψεις του προς τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέχρι τις 9 Αυγούστου.

Θα ακολουθήσουν η ενσωμάτωση των αντιρρήσεων και η κατάθεση του σχεδίου προεδρικού διατάγματος. Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ως τα τέλη του χρόνου, οπότε επιδιώκεται να γίνει το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας και να καταβληθεί η πρώτη δόση.

Επιπλέον, σε συνέχεια της απόφασης του Δασαρχείου Πειραιά, με την οποία χαρακτηρίζεται δασική μια μικρή, αλλά καίρια, έκταση στον χώρο του παλιού αεροδρομίου (σ.σ. για την ακρίβεια, βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλιακή ζώνη, όπου ο επενδυτής σχεδιάζει την κατασκευή πολυώροφου κτιρίου με καζίνο, που είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του όλου project) το ΤΑΙΠΕΔ έχει καταθέσει ένσταση κατά της εισήγησης του δασάρχη και η τελική απόφαση επί της ενστάσεως αναμένεται στο τέλος Αυγούστου.

Η διοίκηση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, αν και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, εντούτοις θεωρεί απίθανο οι δασικές υπηρεσίες να επιμείνουν στη σχετική εισήγηση του δασάρχη Πειραιά. Γι’ αυτό άλλωστε αισιοδοξεί ότι το οικονομικό κλείσιμο της αποκρατικοποίησης θα γίνει πριν από το τέλος του έτους.

Ωστόσο, επειδή στην περίπτωση του Ελληνικού η εμπειρία έχει αποδείξει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απόφαση των δασικών υπηρεσιών.

Για την ιστορία, τέλος, να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2017 ολοκληρώνεται με την πρόσληψη στρατηγικού συμβούλου αναφορικά με την αξιοποίηση της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΠΑ. Κι εκεί υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την έκβαση του project, αν και αυτή θα γίνει γνωστή εντός του επόμενου έτους. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει εντός του 2017, αν όλα πάνε καλά.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ρεπορτάζ

Θεσσαλονίκη: 2000 υπογραφές κατοίκων λένε «όχι» στον ποδηλατόδρομο

Πάνω από 2000 κάτοικοι της περιοχής Παπάφη στη Θεσσαλονίκη, αντιτίθενται στα σχέδια -και τις αποφάσεις- του δημάρχου Κ. Ζέρβα...

Τελευταία νέα

Η μεγάλη σύζευξη Δία και Κρόνου για πρώτη φορά, ύστερα από 800 χρόνια

Για πρώτη φορά ύστερα από περίπου 800 χρόνια θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη σύζευξη των πλανητών Δία και Κρόνου, στον...

Θεσσαλονίκη: Με υπερπλήρεις τις ΜΕΘ άρχισαν την εφημερία δύο νοσοκομεία

Με υπερπλήρεις τις ΜΕΘ άρχισαν την εφημερία τους, δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το ΑΧΕΠΑ και το...

Θεσσαλονίκη: Πήρε «φωτιά» τo sms για άθληση στην παραλία της πόλης

Σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο facebook, η εταιρεία παραγωγής Taifer, σχολιάζει τις Κυριακάτικες βόλτες των Θεσσαλονικέων εν...

Μητροπολίτης Άνθιμος: Πιστέψαμε ότι είμαστε «υπεράνθρωποι» και οδηγηθήκαμε στον τάφο

Την εκτίμηση ότι λαός έδειξε και συνεχίζει να δείχνει, ίσως από κόπωση, ελλιπή ευθύνη στο θέμα του κορωνοϊού, την...
Advertisement

Στις καθυστερήσεις ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-1 τον ΠΑΣ

Στις καθυστερήσεις ο Ελ Καντουρί λύτρωσε τον ΠΑΟΚ, απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα, αφού με το γκολ που πέτυχε χάρισε...

Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να συγκεντρωθούν στην τηλεκπαίδευση

Στα χρόνια που κάνω σεμινάρια ενδυνάμωσης γονέων ένα από τα θέματα που απασχολούν τους γονείς είναι η συγκέντρωση και...

ΗΠΑ: Μέσα στο Δεκέμβριο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού

Μέσα στο Δεκέμβριο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ, δηλαδή αμέσως μετά την έγκριση από την FDA, την ομοσπονδιακή...

Ν.Δ.: Fake Νews τα «παιδιά που κάνουν τηλεκπαίδευση στο καφενείο»

Οι μαθητές της συγκεκριμένης φωτογραφίας ουδέποτε μπήκαν στην τηλεκπαίδευση, τονίζει το Παρατηρητήριο Fake News της Νέας Δημοκρατίας. Ο κοινοτάρχης και...

Θ. Σκυλακάκης: Υποχρεωτική η αναβολή στις μειώσεις φόρων

"Ο Προϋπολογισμός του 2021 έχει 7 δισ. για μέτρα για τον κορονοϊό, εκ των οποίων τα 4 δισ. είναι...

Ο κύβος ερρίφθη, νέα εποχή για τον Σκλαβενίτη

Τεκτονικές αλλαγές, στο εγχώριο ηλεκτρονικό εμπόριο και δη στα online σούπερ μάρκετ αναμένεται ότι θα προκαλέσει η επίσημη είσοδος...

Μπορεί να σας αρέσουνΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Σας προτείνουμε