Δύο, τρεις ή και… τέσσερις φόροι σε όσους νοικιάζουν ακίνητα

Θέλεις να ενοικιάσεις το κλειστό διαμέρισμα για να αποκτήσεις ένα εισόδημα;

Είσαι διατεθειμένος να ρίξεις αρκετό νερό στο κρασί σου για να βρεις έναν ενοικιαστή ο οποίος θα πληρώνει το ενοίκιο στην ώρα του και δεν θα σε γεμίσει «φέσια;».

Αναλαμβάνεις τον κίνδυνο των φθορών γιατί δεν αντέχεις να πληρώνεις τον ΕΝΦΙΑ και τα κοινόχρηστα χωρίς να εισπράττεις τίποτα;

Αν ναι, σε περιμένει και η Σκύλλα της τεράστιας φορολογίας και η Χάρυβδη της απίστευτης και κοστοβόρας γραφειοκρατίας η οποία εδώ και μερικά 24ωρα έγινε ακόμη μεγαλύτερη.

Όποιος θελήσει να ενοικιάσει ένα ακίνητο θα πρέπει να απευθυνθεί σε ηλεκτρονικό για το πιστοποιητικό που θα ζητήσει η ΔΕΗ, σε ενεργειακό επιθεωρητή προκειμένου να αποκτήσει το ενεργειακό πιστοποιητικό αλλά και σε μηχανικό για να βγάλει πιστοποιητικό ότι δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις.

Καθένα από αυτά τα έγγραφα, θα κοστίσει τουλάχιστον 100 ευρώ ενώ αν βρεθούν παραβάσεις της πολεοδομίας, το κοστολόγιο θα ανέβει στα ύψη καθώς μόνο για τα πρόστιμα αλλά και για την αμοιβή του μηχανικού μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ.

Όσο για τον φόρο, αν αθροίσει κανείς ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και εισφορά αλληλεγγύης, θα καταλάβει ότι το δημόσιο μπορεί να του πάρει ακόμη και πάνω από το μισό εισόδημα.

Πλέον ένας ιδιοκτήτης που ενοικιάζει ακίνητα –συνολικά είναι περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρη τη χώρας- αντιμετωπίζει δύο, τρεις ή και τέσσερις φόρους: ΕΝΦΙΑ, συμπληρωματικό φόρο ακινήτων, φόρο εισοδήματος από ενοίκια και εισφορά αλληλεγγύης.

Στην καλύτερη περίπτωση, ο ιδιοκτήτης θα καταβάλλει στην εφορία ποσοστό της τάξεως του 18% ενώ, συνήθως, το πραγματικό ποσοστό διαμορφώνεται στο 30-35%.

Χαρακτηριστικό το ακόλουθο παράδειγμα: Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 125 τετραγωνικών στα Πατήσια εισπράττει ενοίκιο 300 ευρώ τον μήνα. Ο ιδιοκτήτης είναι μισθωτός και έχει ετήσιο εισόδημα 12.000 τον χρόνο από μισθούς. Στην εφορία θα πληρώνει κάθε χρόνο:

  1. Φόρο εισοδήματος 15% επί του ύψους του ενοικίου δηλαδή 540 ευρώ.
  2. Εισφορά αλληλεγγύης η οποία θα υπολογιστεί με συντελεστή 2,2% φτάνοντας στα 79,2 ευρώ.
  3. ΕΝΦΙΑ ο οποίος εξαρτάται από την τιμή ζώνης στην περιοχή, την παλαιότητα του ακινήτου κλπ. Για το συγκεκριμένο ακίνητο των 125 τετραγωνικών μέτρων, ο ΕΝΦΙΑ μπορεί κάλλιστα να φτάσει στα 524 ευρώ λόγω της μεγάλης επιφάνειας.

Το συνολικό ποσό των επιβαρύνσεων, διαμορφώνεται στα 1143,2 ευρώ ποσό που αντιστοιχεί στο 31,75% του συνολικού εισοδήματος που εισπράττεται από τα ενοίκια.

Υπάρχουν και περιπτώσεις ακινήτων όπου η φορολογική επιβάρυνση επί της μισθωτικής απόδοσης μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 55% ή το 60%.

Ο δεύτερος ιδιοκτήτης, έχει ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 400.000 ευρώ και ένα διαμέρισμα 120 τετραγωνικών στον Χολαργό, αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ.

Στη φορολογική του δήλωση εμφανίζει εισοδήματα από ακίνητα ύψους 30.000 ευρώ εκ των οποίων τα 7200 ευρώ (600 ευρώ τον μήνα) προέρχονται από το διαμέρισμα του Χολαργού. Οι φορολογικές επιβαρύνσεις διαμορφώνονται ως εξής:

1.Ο ΕΝΦΙΑ του διαμερίσματος στον Χολαργό, φτάνει στα 936,27 ευρώ (λόγω περιοχής)

2.Επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος καθώς το διαμέρισμα του Χολαργού προσαυξάνει τη συνολική περιουσία στις 600.000 ευρώ (400.000 ευρώ από τα υπόλοιπα ακίνητα συν 200.000 ευρώ από το ακίνητο του Χολαργού). Αν δεν υπήρχε το διαμέρισμα στον Χολαργό, ο συμπληρωματικός φόρος θα έφτανε στα 425 ευρώ (για αξία 400.000 ευρώ) με την προσθήκη του συγκεκριμένου διαμερίσματος εκτινάσσεται στα 1525 ευρώ. Δηλαδή αντιστοιχούν 1100 ευρώ συμπληρωματικού φόρου μόνο στο συγκεκριμένο διαμέρισμα.

3. Ο φόρος εισοδήματος, φτάνει στο 35% δηλαδή, από τα 7200 ευρώ η εφορία κρατάει τα 2.520 ευρώ.

4. Η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται και αυτή με συντελεστή 5% κάτι που σημαίνει ότι διαμορφώνεται στα 360 ευρώ.

Η συνολική επιβάρυνση του δεύτερου ιδιοκτήτη, ανέρχεται στα 4916 ευρώ και αντιστοιχεί στο 68,27% του συνολικού ενοικίου που εισπράττει ο ιδιοκτήτης.

Ειδικά την πρώτη χρονιά, αν χρειαστεί να προστεθούν και οι εφάπαξ επιβαρύνσεις για ενεργειακά πιστοποιητικά, τακτοποιήσεις πολεοδομικής φύσεως και ενεργειακά πιστοποιητικά, θα φτάσουμε στο σημείο να δοθεί για φόρους και αμοιβές ακόμη και πάνω από το 70% του συνολικού εισοδήματος.

Πηγή: www.thetoc.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ρεπορτάζ

Θεσσαλονίκη: 2000 υπογραφές κατοίκων λένε «όχι» στον ποδηλατόδρομο

Πάνω από 2000 κάτοικοι της περιοχής Παπάφη στη Θεσσαλονίκη, αντιτίθενται στα σχέδια -και τις αποφάσεις- του δημάρχου Κ. Ζέρβα...

Τελευταία νέα

ΗΠΑ: Επίθεση με μαχαίρι σε εκκλησία στην Καλιφόρνια- Δύο νεκροί

Επίθεση με μαχαίρι από αγνώστους σημειώθηκε σε εκκλησία, στην πόλη Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια και υπάρχουν δύο νεκροί και...

Μ. Παγώνη: «Το τρίτο κύμα μετά τα Χριστούγεννα»

«Το τρίτο κύμα της πανδημίας θα έλθει μετά τα Χριστούγεννα και ενδεχομένως να είναι πιο δυνατό» τόνισε η Ματίνα...

ΗΠΑ: Συνελήφθη 15χρονος για πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο

Δεκαπεντάχρονος συνελήφθη καθώς θεωρείται ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε 8 άτομα σε εμπορικό κέντρο κοντά στο Μιλγουόκι στην πολιτεία Ουισκόνσιν. Σύμφωνα με...

Βασιλακόπουλος: «Στη Β. Ελλάδα προτείνω καθολικό lockdown»

«Στη Βόρεια Ελλάδα προτείνω σαφώς καθολικό lockdown» είπε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, αναφερόμενος...
Advertisement

Ηλεκτρονικά, με μια απλή αίτηση η κατάθεση πινακίδων

Ηλεκτρονικά, με μια απλή αίτηση, θα γίνεται πλέον η κατάθεση των πινακίδων των αυτοκινήτων, παντός τύπου, στις αρμόδιες Δημόσιες...

Κορωνοϊός: 1.004 νεκροί τον Νοέμβριο – Κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο

Κρίσιμο 10ήμερο για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού διανύει και πάλι η χώρα. Οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων...

Εφορία: Έρχεται νέα ρύθμιση 120 δόσεων για όσους έχασαν την παλιά

Νέα ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο, με 120 δόσεις, έχει έτοιμη η ΑΑΔΕ, προκειμένου να διευκολύνει όσους έχασαν την...

Τι φοβάται η Τουρκία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ;

Ο Δεκέμβριος πλησιάζει και μαζί του πλησιάζει και η Σύνοδος Κορυφής, η οποία θα αποφασίσει για την επιβολή ή...

Κοινό αμυντικό δόγμα της Ελλάδας με τα Εμιράτα – Τι προβλέπει

Kολοσσιαίας σημασίας χαρακτηρίζεται η συμφωνία που συνομολογήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Αμπού Ντάμπι, επισφραγίζοντας τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης...

Η μεγάλη σύζευξη Δία και Κρόνου για πρώτη φορά, ύστερα από 800 χρόνια

Για πρώτη φορά ύστερα από περίπου 800 χρόνια θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη σύζευξη των πλανητών Δία και Κρόνου, στον...

Μπορεί να σας αρέσουνΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Σας προτείνουμε