Παγωτό: Το απολαυστικό επιδόρπιο του καλοκαιριού!

Το παγωτό είναι ένα δροσερό επιδόρπιο. Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα κύριο γεύμα που αποτελείται από φυσικές τροφές, όπως το φρέσκο γάλα, τα φρούτα ή τα λαχανικά.

Τα παγωτά διατηρούνται στην κατάψυξη. Η κατάψυξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος συντήρησης τροφίμων, ο οποίος όμως προϋποθέτει την τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής, αλλά και άριστης λειτουργίας των μηχανημάτων διατήρησής τους.

Τα παγωτά διακρίνονται σε τυποποιημένα και χύμα. Δείτε ποιες οδηγίες δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.) για να είστε σίγουροι ότι το παγωτό που καταναλώνετε είναι ασφαλές.

Τυποποιημένα Παγωτά

Πωλούνται σε σούπερ μάρκετ, περίπτερα, ψιλικατζίδικα κ.λπ. και φυλάσσονται σε ειδικούς καταψύκτες. Αυτοί δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο, δεν πρέπει να είναι υπερβολικά γεμάτοι και δεν πρέπει να περιέχουν άλλα προϊόντα εκτός από παγωτά. Πρέπει να είναι σχολαστικά καθαροί και να έχουν θερμοκρασία κάτω από -18οC.

Δεν πρέπει να αγοράζουμε τα τυποποιημένα παγωτά, όταν:

– Δεν έχουν την απαιτούμενη σκληρότητα ή παρατηρούμε κάποια προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη.

– Το χαρτί της συσκευασίας είναι υγρό, κολλημένο πάνω στο παγωτό ή σχισμένο ή η συσκευασία έχει σχήμα διαφορετικό από αυτό που φαίνεται στα διάφορα διαφημιστικά της παρασκευάστριας εταιρείας. Συνήθως επάνω στους καταψύκτες υπάρχει η σχετική αφίσα.

– Παρουσιάζουν υπερχύλιση στο καπάκι όταν είναι συσκευασμένα σε κύπελλα.

– Είναι μαλακά, υδαρή, η υφή τους μοιάζει με αυτή του γιαουρτιού ή του βουτύρου ή με κόκκους άμμου.

– Εμφανίζουν ίζημα ή θρυμματίζονται σε μικρά κομματάκια, περιέχουν μικροκρυστάλλους (μικρά παγάκια) ή έχουν σχήμα παραμορφωμένο. Αυτά τα χαρακτηριστικά δείχνουν ότι το παγωτό κάποια στιγμή αποψύχθηκε και ξανακαταψύχθηκε.

– Έχουν γεύση πικρή, ξινή ή αλμυρή.

– Η οσμή τους δεν είναι ευχάριστη.

Άλλες πληροφορίες

– Το χρώμα στα παγωτά είναι συνήθως αποτέλεσμα χρωστικών ουσιών. Προσοχή λοιπόν, στα έντονα χρώματα, γιατί οι χρωστικές ουσίες είναι χημικά.

– Σύμφωνα με τον νόμο, η αναγραφή των ημερομηνιών παραγωγής και κατανάλωσης είναι υποχρεωτική μόνο για τις συσκευασίες οικογενειακού τύπου και όχι για τις ατομικές συσκευασίες. Βέβαια, κάποιες βιομηχανίες αναγράφουν αυτές τις ημερομηνίες, ακόμα και στις ατομικές συσκευασίες. Πάντα ελέγχουμε τη συσκευασία και σε περίπτωση που αναγράφεται η ημερομηνία λήξης διαλέγουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη.

– Αν μεταφέρουμε τα παγωτά που αγοράσαμε στο σπίτι τα βάζουμε αμέσως στον καταψύκτη. Η μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις πρέπει να γίνεται σε ισοθερμικές συσκευασίες.

Παγωτά χύμα

Πωλούνται, από ζαχαροπλαστεία και εργαστήρια παρασκευής παγωτών. Αν αγοράζουμε παγωτό χύμα πρέπει να γνωρίζουμε καλά το εργαστήριο που το παρασκευάζει. Οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας πρέπει να τηρούνται αυστηρά. Το προσωπικό, τα σκεύη και τα μηχανήματα που έρχονται σε επαφή με παγωτό πρέπει να είναι σχολαστικά καθαρά.

Το παγωτό χύμα φυλάσσεται σε ειδικές βιτρίνες. Αυτές πρέπει να είναι καθαρές, δηλαδή να μην υπάρχουν υπολείμματα παγωτού ή γάλακτος στα τοιχώματά τους. Η θερμοκρασία τους πρέπει να είναι κάτω από τους -10οC. Η διαφορά των 8οC στη θερμοκρασία ανάμεσα σε αυτή των καταψυκτών για τα τυποποιημένα παγωτά και σε αυτή των ειδικών βιτρινών οφείλεται στο γεγονός ότι το χύμα παγωτό στους -14οC είναι ιδιαίτερα σκληρό και δεν μπορεί να σερβιριστεί. Οι ειδικές βιτρίνες πρέπει να είναι τοποθετημένες σε απόσταση ενός μέτρου από την είσοδο του καταστήματος, ώστε να αποφεύγονται σκόνη και καυσαέρια. Επίσης δεν πρέπει να τις «χτυπάει» ο ήλιος.

Το ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος του παγωτού χύμα πρέπει να βρίσκεται μέσα σε διαφανές δοχείο, με νερό συνεχούς ροής. Αν το νερό δεν είναι συνεχούς ροής, τότε πρέπει να αλλάζεται κάθε μία ώρα, για να αποφεύγεται η δημιουργία βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία των καταναλωτών. Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι το νερό αλλάζεται κάθε ώρα, απαιτούμε να πλυθεί το ειδικό κουτάλι, παρουσία μας, για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα γάλακτος.

Τα σκεύη όπου φυλάσσεται το χύμα παγωτό δεν πρέπει να έχουν υπολείμματα παγωτού ή γάλακτος στα τοιχώματά τους, λίγο πάνω από την επιφάνεια του παγωτού. Αυτό δείχνει ότι το παγωτό έλιωσε και ξαναπάγωσε.

Προσοχή!

– Τα παγωτά που έχουν λιώσει και ξαναπαγώσει δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνονται, γιατί είναι πιθανόν αλλοιωμένα.

– Προσοχή στις ποσότητες παγωτού που καταναλώνονται, γιατί ένα κανονικό παγωτό δίνει περίπου 300 θερμίδες.

– Τα παγωτά light, στα οποία αναγράφεται ότι περιέχουν 0% λιπαρά και 0% ζάχαρη, δίνουν μέχρι και 200 θερμίδες, γιατί περιέχουν γλυκαντικές ουσίες. Αν έχουν επικάλυψη οι θερμίδες αυξάνονται, γιατί περιέχουν και λιπαρά.

– Η δροσιά ενός παγωτού είναι μόνο στιγμιαία. Οι πολλές θερμίδες που μας δίνει όταν «καίγονται» στον οργανισμό μας αυξάνουν το αίσθημα της θερμότητας και μας δημιουργούν την αίσθηση ότι ζεσταινόμαστε και ότι διψάμε περισσότερο απ’ ό,τι πριν την κατανάλωση του παγωτού.

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00-14:30.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ρεπορτάζ

Θεσσαλονίκη: 2000 υπογραφές κατοίκων λένε «όχι» στον ποδηλατόδρομο

Πάνω από 2000 κάτοικοι της περιοχής Παπάφη στη Θεσσαλονίκη, αντιτίθενται στα σχέδια -και τις αποφάσεις- του δημάρχου Κ. Ζέρβα...

Τελευταία νέα

Καθηγητής του ΕΚΠΑ: «Οι 200 από τους 480 διασωληνωμένους θα πεθάνουν»

Σοκάρει γνωστός εντατικολογός ο οποίος αναφέρει ότι οι 200 από τους 480 διασωληνωμένους με κορωνοϊό στη χώρα μας θα...

Στην «εντατική» η Θεσσαλονίκη

Η υπέρβαση του ορίου των 3.000 κρουσμάτων (η ημερήσια επιδημιολογική έκθεση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ανέφερε 3.209...

«Στο κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα – Σκέψεις και για κλείσιμο των χερσαίων συνόρων

Συναγερμό σήμανε απόψε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα και τις...

Κορωνοϊός: Με ραντεβού 2.117.400 εμβολιασμοί το μήνα σε 1.018 κέντρα σε όλη τη χώρα

Το πλήρες σχέδιο για τον δωρεάν και καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού της χώρας κατά της νόσου COVID-19 παρουσίασε ο...
Advertisement

Κορωνοϊός: Διασωληνωμένος ο υποδιοικητής της Γ’ Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας

Διασωληνωμένος με κορωνοϊό είναι ο υποδιοικητής της Γ’ Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Αναστάσιος Κυριακίδης, σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα σε...

LIVE: Ανακοινώσεις Κικίλια για το πρόγραμμα εμβολιασμού

Το σχέδιο με βάση το οποίο θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός για την Covid-19, όταν παραληφθούν οι πρώτες δόσεις του...

Κορωνοϊός: 3.209 νέα κρούσματα, 480 οι διασωληνωμένοι, 60 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 3209 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων...

Το ταξίδι της ελπίδας και της ανθρωπιάς από 10 νοσηλεύτριες

Το ταξίδι της ελπίδας, της ανθρωπιάς και της προσφοράς είναι έτοιμες να κάνουν οι 10 νοσηλεύτριες από την Κρήτη...

Κορωνοϊός: 11 κρούσματα σε οίκο ευγηρίας στις Σέρρες

Συναγερμός έχει σημάνει και πάλι στις Σέρρες, αυτή τη φορά, σε οίκο ευγηρίας της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ ...

Βορίδης: «Δεν θα κλείσουν οι μονάδες εκτροφής μινκ»

«Δεν θα κλείσουν οι μονάδες εκτροφής μινκ» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδης που είπε ότι...

Μπορεί να σας αρέσουνΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Σας προτείνουμε